Nors praėjusiais metais muzikos sektorius bene pirmasis pajautė artėjančią krizę, nuolat smunkantys albumų pardavimai įvedė savo korekcijas, tačiau tai nesutrukdė leidybinėms firmoms pažerti visą puokštę puikų įvairiausios stilistikos leidinių.

KLUBAS.lt redakcija turėjo gerokai paplušėti, kol atrinko 15 plokštelių, kurios savo kokybe, originalumu bei atlikimo meistriškumu gerokai pranoko kitus leidinius – tai žinoma, yra tik subjektyvi portalo KLUBAS.lt nuomonė.

Tarp atrinktų albumų – įvairios stilistikos albumai: tai ir popmuzikos, ir metalo, ir industrinės kultūros leidiniai – visa tai, kas buvo geriausia įvairiausiuose žanruose praėjusiais metais.

„69 danguje“ plokštelė „Veidrodėlis“ pasirodė pačių metų pabaigoje ir turbūt dar toli gražu ne kiekvienas šios ketvertuko gerbėjas jau spėjo įsigyti šią plokštelę. Tačiau mėgstantys kokybišką popmuziką nenusivils – pradėjusios bendradarbiauti su vienu talentingiausių lietuviškos popmuzikos prodiuseriu Stano, merginos savo kūryboje sugebėjo atskleisti naujas spalvas.

„Siela“ ilgą laiką garsėjo kaip lietuviško gotikinio roko lyderiai, tačiau naujame albume „Euforija“ niūros specifinės kapinių ir išblyškusių vampyrų nuotaikos nerasi nė su žiburiu. Vietoje slegiančios ir melancholiškos gotikos – tvirtos socialinės ironiškos pankroko dainos apie krizę ir vidinį paauglių pasaulį.

„Suicide DJs“ debiutinis albumas „Animation...“ ant ausų pastatė daugybė muzikos kritikų, skyrusių šiai plokštelei aukščiausius balus. Sostinės keistuolių aktorių suburta grupė negali nežavėti savo savotišku absurdo teatru, rengiamu scenoje. Įdomiausia, kad scenoje dūkstantys ir kartais nusigrojantys jaunuoliai albume pasistengė pateikti iki šaknų nugludintą keistą, ir net jaudinantį disko kabaretą.

Revoliucijos šauklys Andrius Mamontovas sukėlė perversmą muzikos įrašų sektoriuje, savo naujausią albumą „Geltona žalia Raudona“ atidavęs (kaip manoma, už nemenką sumelę) platinti vienai telekomunikacijų bendrovei. Vėl į džinsus ir odinę sriukę įlindusio Andriaus naujausias albumas – kaip niekada rokenroliškas, savo aštriais gitarų rifais kiek primenantis klasikinio „Fojė“ albumo „Kai perplauksi upę“ kompozicijas.

Pamišusių metalistų „Dissimulation“ darbas „Atiduokit mirusius“ priverstų karste apsiversti numirėlius. Nedideliame Anykščių miestelyje gimusi grupė jau gerą dešimtmetį stebina savo įtūžiu ir filosofija persmelktomis dainomis. Tokia jėga ir tiesmuku pykčiu, energijos perkrovomis dar nespinduliavo joks kitas Lietuvos metalistų darbas.

Prieš kelerius metus į vieną krūvą sulydęs lietuvių folklorą ir metalinių gitarų riaumojimą, „Žalvarinis“ ir toliau eina pramintu taku – didžiulėmis naujovėmis jų naujausias albumas „Folk‘n‘Rock“ nepasižymi, tačiau savo kokybės kartelę sugeba išlaikyti aukštai iškeltą.

Ilgai ieškojusi, kokiu būdu išleisti savo antrąjį albumą, Naujosios Vilnios rokenrolo grupė „Gravel“ tiesiog nusprendė atiduoti jį didžiausio naujienų portalo DELFI skaitytojams dykai. Albumą „Dirty Beauty“ nemokamai parsisiuntė keliasdešimt tūkstančių interneto vartotojų, kurie, galima lažintis, neskubės jo ištrinti: labai retas atvejis, kuomet Lietuvos grupė sugeba taip puikiai perteikti, berods tik britams būdingą gitarų melodingumą, puikius priedainius, šiek tiek nusivylimo, ironijos, cinizmo ir liūdesio.

Naujoji lietuviško hip-hopo ikonų „G&G Sindikatas” plokštelė „Išvien“ - tai dar vienas klasikinis albumas. Kaip visada – filosofija, atmiešta sveika ironija, protestu ir uždegančiais ritmais. Ko gero, Lietuvoje dar negreit atsiras lygiavertė pamaina jau trisdešimtmetį perkopusiems >„G&G Sindikato” vyrukams.

Jei jau pats nuožmusis Rusijos muzikos kritikas A.K Trockis lydosi išgirdęs Alinos Orlovos debiutinį albumą „Laukinis šuo dingo“, lieka prieš rusvaplaukę Visagino atominės elektrinės deivę nukelti kepurę ir klauptis ant kelių, kad tik ji nesugalvotų emigruoti į Rusiją, Ukrainą, Angliją ar Prancūziją – ten, kur jos laukia ištiestomis rankomis.

Senstelėjęs svajonių jaunikis Marijus Mikutavičius netrukus šį titulą matyt perleis Vaido Baumilos ir Vytauto Rumšo duetui, tačiau muzikinių istorijų erdvėje jis lieka nepralenkiamas. 2008 metais išleistas Marijono albumas „Baigėme mokyklą“ gali pravirkdyti ištisas kartas – ir tuos, kurie 1991-aisiais ieškojo būdų kaip plytomis nutrinti Vilkaviškio džinsus ir šiandienius klaberius, po audringos house amfetamininės nakties atgaivos ieškančius filosofiniame Marijono bliuzrokyje.

Daug kam negirdėtas projektas Vilkduja su savo nauju albumu „Vakar duona“ gali šauti tiesiai į smegenis. Savo neokabareto gaivalu šis projektas į linksmybių sūkurį turbūt įtrauktų ir dievobaimingąsias vienuolyno mergeles.

Dviejų vaikų mama Violeta Tarasovienė nusipelno būti vadinama „auksiniu Lietuvos balsu“, mat jos traukiamos meilės baladės, kurių pakanka jos naujausiame albume „Aš būsiu šalia“, galėtų lava paversti net Puntuko akmenį, o ką jau kalbėti apie ne tokias tvirtas Lietuvos vyrų širdis?

Lietuvos atsakymas „Take That“, uostamiesčio trio „Pikaso“ sugrįžo ne vien tam, kad įrašę plokštelę „Vakar buvo vakar“ papildytų suplonėjusias savo ir prodiuserių brolių Bendžių pinigines. Jei prieš kelerius metus „Pikaso“ nesunkiai galėjo susukti galvas paauglėms, šiandien po jų kojomis gulasi jau ir kur kas vyresnės moterys. Iš tiesų, „Vakar buvo vakar“ dainų magijai sunku atsispirti, ypač jei jas atlieka lyg iš žurnalų viršelių nulipę subrendę žavūs vaikinai.

Kultinės Suvalkijos prodiuserės Laimos Lapkauskaitės ištreniruotos „Mokinukės“ nė vienos natos nepadainuotų pro šalį net pakeltos iš gilaus miego. Įdomiausia, jog bėgant metams, ir „Mokinukėms“ vis labiau artėjant prie pilnametystės, jų muzikoje atsiranda vis daugiau rupių gitarų akordų. Žinoma, tai tik popmuzikos dainų prieskonis, tačiau juo pagardinti albumo „Noriu būt laisva“ dainos skamba lyg su paauglyste atsisveikinančių merginų himnai.

Gana siauruose industrinės kultūros sluoksniuose jau legenda tapęs kultūrinis teroristas McKaras susinaikinimo pagrindus atsikleidžia savo sename-naujame albume „Teisė likti žvėrimi“. Tiesiai į paširdžius smogiantis harsh techno kokteilis, kuris gali sutrikdyti skrandžio veiklą ir įvaryti migreną. Jei Lietuvoje būtų sudarinėjami platinti draudžiamų albumų sąrašai, ši plokštelė neabejotinai atsidurtų tarp jų.

KLUBAS.lt skaitytojai pretendentą, vertą „Metų albumo“ titulo, gali rinkti balsuodami straipsnio dešinėje.

Šaltinis
Draudžiama Klubas.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur, taip pat platinti mūsų medžiagą be sutikimo. Jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Klubas.lt kaip šaltinį.
Klubas.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją